BOTOX

„Zaboravite na godine i bore mrštilice uz Botox“


ŠTO JE BOTOX?

Botox® je prirodni pročišćeni protein proizveden pomoću bakterije Clostidium botulinum, koji se posljednjih desetak godina koristi u medicini. U terapeutske svrhe se prvotno primjenjivao u oftalmologiji, neurologiji, pedijatriji i urologiji, a u posljednjih nekoliko godina najviše se koristi kod estetskih zahvata. Tretman Botoxom siguran je i jedan od najdjelotvornijih te najpopularnijih estetskih tretmana za uklanjanje bora koji nastaju uslijed djelovanja mišića na području čela, oko očiju i usta. Radi se o jednostavnom, nekirurškom i bezbolnom tretmanu. Botox ne utječe na osjetilne živce niti stvara dojam ukočenosti lica.


ZA ŠTO KORISTIMO BOTOX?

Pojedine bore lica (osobito čela i oko očiju) poznate kao „dinamične bore“ rezultat su uobičajenih pokreta mišića. Budući da oni stalno sudjeluju u mimici lica, s godinama se njihov tonus pojačava, a bore postaju trajno izražene. Botox djeluje tako da blokira signale od živaca prema mišićima. Injicirani mišić se opušta što uzrokuje izravnavanje i omekšavanje bora. Koža iznad mišića u koji je ubrizgan Botox postaje sjajnija i zaglađenija jer je preostali mišić jednim dijelom ostao aktivan. Botox učinkovito uklanja bore na čelu, bore nastale mrštenjem i čuđenjem te sitne bore smijalice oko očiju. Dodatno može ukloniti bore na nosu te podignuti obrve, kutove usana i zategnuti vrat.


OPIS TRETMANA

Nakon pregleda mišića lica, odlučiti ćemo uz vašu suglasnost, u koje mišiće ćemo primjeniti Botox i u kojoj dozi. Tretman je skoro bezbolan budući da se koriste vrlo tanke iglice, ali se zbog komfora pacijenta može staviti anestetska krema ili led prije početka tretmana. Sitnim iglicama Botox se ubrizga u mišiće, a efekt je vidljv samo lokalno, na mišićima na kojima je Botox primjenjen, tako da ne dolazi do sistemske apsorpcije.


KOJI BOTOX KORISTIMO?

U našoj praksi koristimo BOTOX® i VISTABEL® tvtke Allergan. Bitno je spomenuti da je tretman još 2002. godine odobrila američka organizacija Food and Drug Administration (FDA) koja kontrolira kvalitetu i sigurnost hrane i lijekova.


TKO SU KANDIDATI ZA BOTOX?

Kandidati za Botox su pacijenti sa izraženim „dinamičkim borama“. Najčešće se primjenjuje za uklanjanje horizontalnih bora na čelu, vertikalnih bora na čelu (tzv.bore mrštilice) i sitnih bora s vanjske strane očiju (tzv. bore smijalice). Tretman se ne smije izvoditi ako postoji infekcija na mjestima na koja bi se preparat trebao aplicirati. Također, ne smije se izvoditi na osobama koje su osjetljive, tj. alergične na bilo koji sastojak preparata. Kod osoba s pojedinim neuromišićnim poremećajima (ALS, Miastenia gravis ili Lambert-Eaton sindrom) moguće je pogoršanje učinka liječenja. Tijekom više od 30 godina primjene Botoxa u medicini, nije zapažena ni jedna ozbiljna alergijska reakcija i zbog takve dugovječnosti primjene možemo sa sigurnošću zaključiti da ne izaziva nikakve dugotrajne nuspojave. Vrlo je bitno imati na umu da tretman Botoxom nije permanentan i da je vrlo siguran. Botox se metabolizira lokalno na mjestu injektiranja i ne širi se ostalim dijelovima tijela.


KAD SE VIDE PRVI REZULTATI?

Učinak je vidljiv već nakon nekoliko dana. Pomlađivanje lica može biti postepeno i trajati do mjesec dana.


KOLIKO DUGO SU VIDLJIVI REZULTATI?

Trajnost konačnog rezultata zahvata varira, ovisno o individualnim karakteristikama (u većini slučajeva je od 4 do 6 mjeseci). U najvećem broju slučajeva tretman se ponavlja svaka 4 mjeseca kako bi se održao mladenački i svjež izgled. Važno je spomenuti da je kod ponovljenih tretmana estetski učinak pomlađivanja trajniji.


KAKAV JE TIJEK OPORAVKA?

Osoba se može odmah po završetku postupka vratiti svojim svakodnevnim obavezama. Na mjestu uboda može se pojaviti manja modrica, koju možete pokriti s puderom. Preporuke nakon tretmana su sljedeće:

  • pojačano radite grimase lica slijedećih 4 sata
  • nemojte ići spavati 4 sata nakon zahvata, a tu noć spavajte u ležećem položaju na leđima
  • sljedećih tjedan dana izbjegavajte bilo kakav pritisak na lice te druge estetske, kozmetičke i laserske tretmane lica
  • sljedećih tjedan dana izbjegavajte masaže lica, sunčanje, solarij, nošenje motorističkih kaciga i ronjenje
  • nakon zahvata možete nanijeti šminku, ali je stavljajte nježnim pokretima


KOJE SU MOGUĆE NUSPOJAVE?

Nuspojave kod primjene Botoxa su dosta rijetke. Čak i ako se pojave važno je znati da je njihov učinak privremen. Najčešće nuspojave su oteknuće ili modrica na mjestu uboda, glavobolja, respiratorna infekcija i sindrom gripe, privremeno spuštanje očnih kapaka i obrva te vrtoglavica. Puno rjeđe dolazi do pojave bolnosti lica i oslabljenosti mišića koja se povezuje sa samom aplikacijom. Sve nuspojave su privremene i ne traju više od nekoliko tjedana.

BROŠURE O ESTETSKIM TRETMANIMA:

U NAŠEM RADU KORISTIMO:
designklementgrgić

poweredbytobiesoft